Receptek
A leveles kel jó tulajdonságait nem kell sokáig ragozni, az egyik legegészségesebb zöldségféle, egy igazi ‘superfood’. Szénhidrátban szegény, A, C, K és B6 vitaminokban kálciumban, magnéziumban, káliumban és mangánban gazdag tápanyagforrás.
A zeller egyike a leggyógyítóbb hatású zöldségeinknek. Frissít, melegít, segít a nátha legyőzésében, oldja a nyákot, szélhajtó hatású. Afrodiziákum, megelőzi a prosztata problémákat. A ghi (tisztított vaj) pedig egy ajurvedikus csodaszer, ami ráadásul mesés ízt kölcsönöz az ételeknek. Ha ezt a két szuper alapanyagot ötvözzük, abból csak jó sülhet ki!
A torma igazi csodaszer, méregtelenít, erősíti az immunrendszert, oldja a nyákot, fertőtlenít. A benne lévő glukozinolát rákmegelőző hatása közismert. Ahhoz, hogy jótékony hatásai érvényesüljenek legjobb frissen fogyasztani, mert illóolajai viszonylag hamar, 10-15 perc alatt elpárolognak.
Annak ellenére , hogy szeretjük a krumplistésztát, viszonylag ritkán kerül terítékre nálunk.. Szénhidrát szénhidráttal nem túl vonzó kombináció, főleg nem a tavaszi diéták időszakában. A váratlanul beköszöntött hideg hatására azonkban most megkívántuk, és újragondoltuk úgy, hogy egészségesebb és táplálóbb legyen. A mángold értékes ásványi anyagokat tartalmaz, így védi az immunrendszert, az idegrendszert és a beleket, Vigyázat, a mángoldköntösbe öltöztetett krumplistészta is nehéz étel, ne együk túl magunkat belőle!
Ha tavasz, akkor spenót spenóttal! Bele sem kezdünk mi minden jósággal van tele, úgyis mindenki tudja.
Íme egy nagyon egyszerű, gyorsan elkészíthető és ízletes tavaszias étel. A szárzeller és a gomba nagyon jól illik egymáshoz, kis földimogyoróolajjal megbolondítva pedig kifejezetten izgalmas étel a hétköznapokra.
A spenótot és a fetát isten is egymásnak teremtette! Erről a quiche-ről is csak szuperlatíviuszokban lehet beszélni. Biztosan nem fogjátok megbánni, ha kipróbáljátok.
A batátalevest bárhogy elkészíthetjük, nem lehet elrontani. A mi kedvencünk ez az indiai verzió.
A kínai kellel kora tavasszal, de inkább ősszel lehet találkozni. Előnye, hogy nagyon alacsony a kalóriatartalma, mégis laktató. Ellentétben a többi káposztafélével nem puffaszt, , magas a fehérjetartalma és könnyen emészthető. Levelei sokáig megőrzik frissességüket, jól tárolható a hűtőben akár hetekig is.
A kínai kellel kora tavasszal, de inkább ősszel lehet találkozni. Előnye, hogy nagyon alacsony a kalóriatartalma, mégis laktató. Ellentétben a többi káposztafélével nem puffaszt, , magas a fehérjetartalma és könnyen emészthető. Levelei sokáig megőrzik frissességüket, jól tárolható a hűtőben akár hetekig is.
Spárga híres gyógynövény. Vízhajtó, vesetisztító, könnyen emészthető tulajdonságai miatt érdemes végigfőzni vele a rövid idényt. Tisztítókúrákhoz kötelező, már csak azért is, mert termési időszaka egybeesik a tavaszi tisztítókúrák idejével. Nem szabad túlfőzni, tíz perc párolás bőven elég.
Az egyik legfinomabb dolog, amit idén ettünk, még a 10 hónaposunk is imádta. Mi hagymán sült gombaraguval töltöttük, fokhagymás bivalyjoghurttal locsoltuk, és salimixet ettünk mellé.
A pak choi a kínai konyha egyik alapzöldsége, roppanós, édeskés levelű káposztaféle. Köretként halakhoz, sült tésztákhoz vagy rizshez keverve a legjobb, de önmagában is fogyasztható.
A karfiolpüré remek köretválasztás halak, sült zöldségek, cukkinifasírt mellé, krumplipüré helyettesítésére.
Gyerekkorunk óta nem ettünk finomfőzeléket, mert szörnyű emlékeink vannak a menzás változatról. Most viszont adta magát az ötlet: hirtelen tele lett a hűtő friss zsenge répával, karalábéval és épp terem a kertben a zöldborsó is. Sikerült is mindent rossz emléket felülírni, sőt még a kedvenc főzelékeink közé is bekerült ez a változat. Ismét bizonyítást nyert kedvenc mondásunk: Nincs rossz étel, csak rossz alapanyag!
Ezt a receptet egy kedves vásárlónk és egyben családtagunk küldte nekünk, annyira ízlett nekik a kis egyendobozunk biözöldség választéka.
Köszönjük!
Egy újabb inspiráló, téli recept kedves családtagunktól, hogy feldobjuk szendvicseinket, tízórainkat és uzsonnáinkat! Nagyon köszönjük a megosztást!
Éva, a Rákoscsaba Átvevőpont koordinátorának receptje:
Alapvetően én a hazai és a szezonális zöldség-gyümölcs fogyasztást preferálom. Ez bizony együtt jár azzal, hogy valamit kicsit megununk. Így jár időnként a kanadai sütőtök is, ami egyébként nálunk hatalmas kedvenc, de semmi gond, ilyenkor szoktam bevetni a napsugárkrém receptemet. Azért kapta tőlem ezt a nevet, mert olyan gyönyörű a színe és már a nevétől is jobb kedvem lesz így a téli estéken. Vigyázzatok, mert nem lehet belőle eleget készíteni, én szóltam...
Krémes, meleg, ropogós, friss ízek széles palettája egy étkezésre! A háromféle minőség a teljesség élményével ajándékoz meg.
Gyors, finom és laktató reggeli 1 fő részére. Ha több főre készítenéd, akkor szorozd fel a mennyiségeket.
Egyszerű, gyorsan elkészíthető sütemény. A rebarbara más, éppen szezonális gyümölccsel (pl. szilvával, körtével), is helyettesíthető, de készíthetjük csak almával is.
A recept nem hangzik túl izgalmasnak, de maga a tény, hogy minden zöldséget Matthew és a kert csapata vetette el, gondozta és leszedte és mi fogyasztottuk el helyben, az egy csoda. Nem tudtunk betelni azzal az ízvilággal, amit a legfrissebb, karnyújtásnyi távolságban megérett zöldségek nyújtanak. A mostani dobozokból ti is megélhetitek ezt a csodát!
Spagetti helyett a cukkinit szalagozzuk fel, így úgyanúgy fel tudjuk tekerni villára a cukkinit, mintha tészta lenne - ettől lesz különleges az étel. A gyerekek nagyon élvezték!
Nagyon egyszerű, gyors, mégis különleges ízvilágú egytálétel. Ha nincs kedvünk főzni, de valamit enni kell, akkor ajánlom. Nem igényel túl sok időt, se munkát, csak arra figyeljünk, hogy a lencse ne égjen oda. Egyébként elrontani nem nagyon lehet.
Ez egy klasszikus angol étel, melyet most vegetáriánus változatban készítettünk el, és Kata kicsit megbolondította savanyúkáposztával. Nagyon finom lett!
Tápláló, meleg, egyszerűen elkészíthető egytál-étel hűvösebb napokra.
Nagyon egyszerű, ízletes ennivaló, melyet olajban kisütés helyett sütőben sütjük ki és még így is ropogós lesz. A gyerekek az utolsó falatig befalták az összes brokkolit!
Már nagyon untuk az ugyanolyan ízeket a mindennapokban. Valami másra, szokatlanra vágytunk. (Legalábbis Matthew biztos!) Mit csináljon a feleség? Hm...
Amikor Angliában éltünk, akkor sokszor ettünk indiai kaját, és ránk maradt sok eladhatatlan vöröshagyma is így a szezonja végén, amit valahogy fel kellett használnunk. Így alakult, hogy hagyma bhajit csináltunk. A bbc Good Food receptje alapján inspirálódtunk ennek elkészítésére. Lányunk mondta, hogy olyan, mintha étteremben ettünk volna!
Szuper étel, ha barátok jönnek hozzánk, és nem akarunk sokat bíbelődni az előkészületekkel és a sütéssel. Csak elég időt kell szánni a sütéshez! Barátaink és a három gyerekük mind boldogan megették!