Blog
Kevés szó esik a fűszerekről, pedig a fűszerek is részét képezik az egészséges étrendnek, nem mellesleg ezek tápanyagokban gazdag növények. Érdemes kis körültekintéssel használni őket a konyhában, erről írunk egy kicsit.
Közzétéve 2025.01.11.
Rengeteg eső esett most is a héten, és még mindig szép, enyhe az időjárás. Ez mind jót tesz a zöldségeknek a kertünkben.
Kicsit meglepett bennünket a hét elején bekövetkezett két fagy, mivel ezeket nem jelezték előre, legalábbis az általunk rendszeresen ellenőrzött időjárási oldalon. Kicsit váratlanul ért bennünket, mivel nem minden érzékeny szabadföldi növény volt betakarva, az egyetlen igazi áldozat néhány romai saláta volt.
A héten volt az éves csapatkirándulásunk, amikor mindannyian elszabadulunk egy napra a gazdaságból, és megnézzük, hogyan dolgoznak más biotermelők. Idén négy különböző kertészetbe látogattunk el, amelyek mindegyike valamilyen CSA (közösség által támogatott mezőgazdaság) értékesítési rendszert működtet. Ez az a rendszer, ahol a fogyasztók előre vásárolnak "részesedést" a szezonra, elkötelezve magukat, hogy egy egész szezonon keresztül rendszeresen vásárolnak, hogy némi pénzügyi biztonságot nyújtsanak a termelőnek.
Érdemes megállni egy pillanatra az évnek ebben az időszakában, és elgondolkodni azon, hogy hol tartunk. Ez hagyományosan a betakarítás ünnepének ideje. A Mihály-nap az a keresztény és valószínűleg a kereszténység előtti ünnep, amely leginkább kapcsolódik az aratáshoz.
GM élelmiszerek, hibridek és nyílt beporzású fajták - mi a különbség? Van-e különbség?
Kicsit kényes téma a vetőmagfajtákról beszélni, mivel az embereknek gyakran nagyon határozott a véleménye erről a nagyon összetett témáról, és az ördög nagyon is a részletekben rejlik. Van-e helye a géntechnológiával módosított élelmiszereknek a biotermesztésben?
A biokertészek nem csak zöldséget termesztenek. A héten az irodaházunk hátsó falát vettük kezelésbe. Szeretjük a vályogépületeket, és a vályog egyik nagy előnye, hogy 100%-ban újrahasznosítható.
A szeptember a második tavasz, amit annyira szeretek. A nyár végi/őszi vetések és ültetések után a kert ismét frissnek és újra élettel telinek tűnik.
Mostanában sokat gondolkodtunk és olvastunk a bél mikrobiomáról. Mi is ez, hogyan segít bennünket, mire van szüksége ahhoz, hogy egészséges legyen. Sok zöldség nagyon értékes a bél egészségének szempontjából, és prebiotikumként működnek, szükséges rostokat és tápanyagokat biztosítanak az egészséges bélmikrobák számára, hogy elszaporodjanak és benépesítsék a mikrobiomot. Nálunk például ezeket a szerepeket a sárgarépa és a cékla kiválóan betölti.
A hét nagy részét a sárgarépa gyomlálásával töltöttük, hogy a nemrég elvetett növényt igazán gyommentesre varázsoljuk, hogy maximálisan tudjanak fejlődni. A sárgarépa termesztése sokszor kihívás, különösen a korai szakaszban, mivel lassan csírázik, és a gyomok az első néhány hónapban könnyen túlszaporodnak a sárgarépa körül, megfojtva ezzel a zöldséget.
A héten a nyári vetésű káposztás és sárgarépás területek gyomlálása volt a fő fókusz. Ez egy új területe a gazdaságnak, és amint azt egy korábbi hírlevélben már megemlítettük, hogy a hatékonyság érdekében kisgépeket is bevetünk.
A héten az őszi vetések (koriander, rukkola, saláta, radicchio, retek, retek, kínai káposzta, spenót) volt a fő feladat.
Azoknak, akiket érdekelnek az agroökológiai és regeneratív gazdálkodás holisztikusabb, filozófiai alapjai, ajánlom, hogy hallgassák meg John Kempf és Charles Eisenstein podcast beszélgetését.
Ezen a héten a Cargonomia vályogház építő és helyreállító táborának adtunk otthont.
Ezen a héten rengeteg látogatót várunk Zsámbokra, ezúttal nem a kertünkbe, hanem a Logan (és a Cargonomia) által szervezett hagyományos házfelújító nyári táborba.
Idén tavasszal és nyár elején nagyon kegyes volt az idő, rendszeres esőzésekkel és (eddig) a hőmérséklet sem kúszott az egekbe, éjszaka meg szépen lehűlt mindig, hogy tudjunk jól aludni.
Ezen a héten újabb csoportok jártak a farmon. Volt egy rendkívül jól szervezett francia nyelvű nyári táborunk Marion (Le Petite Musketeer és a British School) és Logan (Cargonomia-Zsámboki Biokert) szervezésében. Körülbelül 20 francia-magyar anyanyelvű gyerek táborozott a gyümölcsfák alatt és mindenféle izgalmas programokat szerveztünk a gazdaságban - nagy zabálások, főzések, játékok és kerti munkák.
A tavalyi extrém (forró és száraz) nyár után újra kellett gondolnunk a vízellátási rendszerünket, és az elmúlt két hónapban nagyon sokat foglalkoztunk (mondhatni, nyakig benne voltunk) a vízzel kapcsolatos kérdésekben. Pár hónapja kiásattunk egy új víztároló tavat, és egy hónapja kibéleltük pvc béléssel.
A Regionális Waldorf Gimnázium mezőgazdasági gyakorlatát követően a héten kétnapos látogatást tett nálunk az egyik gödöllői gimnázium (Török Ignác) felső tagozatos 9. osztálya.
A Göllner Mária Regionális Waldorf Gimnázium 9. osztálya számára ez volt a második s egyben utolsó gyarkolati hetük nálunk a gazdaságban.
Ha van olyan termény, amely a tavasz és a nyár közötti fordulópontot jelképezi, és bizonyára sokatok nagy nyár eleji kedvence, az a zsenge friss kerti zöldborsó. Ma a legtöbb ember a zöldborsót úgy ismeri, mint egy zöld bogyót, amely fagyasztva, műanyag csomagolásban érkezik a konyhába.
Szeretnénk a figyelmetekbe ajánlani a Netflixen elérhető "Epres napok" című svéd-lengyel játékfilmet, melyben a fő szál mellett (Rómeó-Júlia típusú szerelmi történet) a háttérben az ipari léptékű, hagyományos svédországi epertermelés áll.
Múlt hét vasárnap, május 7.-én egy vidám nyílt napot tartottunk a Zsámboki Biokertben. Most kisebb volt a csapat, mint az áprilisi nyílt napon, de úgy tűnt, mindenki jól érezte magát. Nagy köszönet mindenkinek, aki megjelent és segített a spenót és a sárgarépa gyomlálásában - köszönjük az alapos munkát.
Sokat haladtunk a héten kertben. Az idő még mindig csak lassan melegszik, de ez jó hír a sok zöldleveles növényünknek, élvezik a hűvösebb időjárást.
Katával a héten Angliában voltunk egy nagy családi találkozón, és érdekes (de egyben egy kicsit szomorú) volt látni a gazdálkodási gyakorlatot. Közép-Suffolkban szálltunk meg, ami az angol alföld része; nagy szántóföldekkel (amelyek nem különböznek a Zsámbok környéki gazdálkodási gyakorlattól). Tartózkodásunk alatt rengeteg madárral és méhecskékkel, virágzó sövényekkel és fákkal találkoztunk, azonban a vizek (tavak, patakok) állapota nem volt az ideális, sőt nagyon lehangolóan nézett ki.
Izgalmas a hét most a Zsámboki Biokertben, mivel Matthew, Kata és gyermekeik egy hétre elutaztak Angliába egy nagy családi találkozóra. Ez idő alatt Csaba, Emese, Kati és Logan gondoskodnak mindenről, ami éppen aktuális feladat a kertben.
A múlt vasárnap volt az első nyílt nap a most induló szezoban. Szeretnénk elnézést kérni mindenkitől, akinek kellemetlenséget okozott a regisztráció. A regisztrációs linkkel volt egy kis technikai probléma, okultunk a hibából, a következő alkalmaknál már ez ki lesz küszöbölve.
Múlt héten a növény központi szerepéről beszéltünk a talaj egészségében. A talaj táplálékhálója világosan bemutatja, hogy a növény, a talajban lévő mikroorganizmusok (a talaj mikrobiom), a talajban lévő egyéb élőlények, valamint a talajban lévő szerves anyagok és ásványi elemek a vízzel és a levegővel együtt, egymással összefüggő egészként működnek a talaj és a növények egészségének fenntartásában.
Az Európai Uniót sok kritika éri, de környezetvédelmi kérdésekben azt hiszem, joggal mondhatjuk, hogy az Európai Zöld Megállapodás igen ambiciózus célokat tűzött ki (2030-ra legalább 55%-os szén-dioxid-kibocsátás-csökkentés, 2050-re pedig szén-dioxid-mentes EU). Ennek a megállapodásnak az egyik sarkalatos eleme a talaj védelme/egészsége, melyre kidolgozták az ún. Talajvédelmi stratégiát.
A múlt héten bizonyára sokan hallottak az M1-es autópályán történt balesetről, amelyben több mint 40 gépjármű ütközött, amelyet a "porvihar" miatti rossz látásviszonyok okoztak. Őszintén szólva nem követem annyira a médiát, így nem vagyok teljesen biztos benne, hogy miről számoltak be, de egyértelmű, hogy ez az eset a (rossz) mezőgazdasági gyakorlatra vezethető vissza.
Örömmel jelentjük, hogy a kertben megkezdődött a tavasz, és már javában zajlanak az előkészületek. Emese a palántázóval van elfoglalva, rengeteget vet, átültet, öntöz, felügyeli a leendő a kis csírák, zöldségkezdemények optimális indulását az életben.
Februárban elutaztam egy hétre Angliába (Matthew) - sajnos hazatérve beteg lettem, és a család többi tagját is magammal rántottam. Ez azt jelenti, hogy befelé kell fordulnom - nem követve az évszak lassú változását, hanem inkább a kert hosszabb távú jövőjére összpontosítsak.
Az intenzív ökológiai zöldségtermesztésről szóló szakszekcióban két előadást tartottunk: 1. Pecznyik Béla, aki a gazdasága történetét mesélte el (Pecznyik Tanya Ökofarm), és Balamodaka a Krisna-völgyből - két nagyon különböző zöldségtermesztési rendszerbe kaphattunk kis betekintést. (Bolvári Csaba sajnos beteg volt és nem tudta megtartani az előadását).
Hogyan gazdálkodjunk hosszú távon anélkül, hogy kiégnénk? Előbb vagy utóbb minden hivatásos gazdálkodónak vagy termelőnek szembe kell néznie ezzel a kérdéssel.
A biológiai sokféleség erősítése gazdaságainkban:
Erre ösztönöz minden gazdálkodót az EU Új Zöld Megállapodás (New Green Deal) bizonyos környezetvédelmi támogatások révén, de ezek Magyarországon nem igazán kerültek bevezetésre.
Részt vettünk a biogazdálkodók és biogazdálkodók második országos téli találkozójának szervezőcsoportjában. Tavaly Hajdúnánáson, idén Jászfényszarun tartottuk ezt a kétnapos rendezvényt.
A földosztás/földkímélés vitával kapcsolatosan az utolsó szösszenetünk:
A földmegosztás lehetővé teszi az élelmiszertermelés és a biológiai sokféleség együttélését, amely - ha jól kiegyensúlyozott - a végtelenségig folytatódhat, biztosítva mind a gazdag természetes élőhelyeket, mind a termelékeny gazdálkodást.
A rewilding a földterületek "kezelésének" egyre népszerűbb megközelítése. Ez már első látásra követendő példának tűnik, mivel lehetővé teszi a fajok újratelepítését az újonnan létrehozott vadon élő területekre, és növeli a biológiai sokféleséget, valamint élőhelyet biztosít számos veszélyeztetett faj számára.
A múlt heti blogposztban bemutattam a földmegosztás/földkímélés témáját, és megosztottuk veletek az Egyesült Királyság Királyi Társaságának egyik cikkét a témában. A cikk nyugat-európai nézőpontból járta körül a vitát, és ne feledjük, hogy a Royal Society egy elismert intézmény, amely bizonyos érdekeket képvisel.
A múlt héten részt vettem egy, a Linnean Society által szervezett rendezvényen, amely két kérdést járt körül: a földmegosztást és a földkímélést.
Nemrég bevezettünk két termelőtől is hidegen sajtolt napraforgóolajat,illetve tökmag-, kendermag- és lenmagolaj is kapható, melyek mindegyike sötét üvegben került kiszererlésre.
Az ünnepek számunkra pihentető, mégis aktív időszak volt/van. A csapat nagy része élvezi a szabadságot, hogy pihenhet, utazhat, és azt tegye, ami boldoggá teszi őt. Kata és én (Matthew) "tartottuk a frontot", ami azt jelenti, hogy csak a szükséges teendőkkel foglalkoztunk (állatok etetése, a fóliákra való odafigyelés, a savanyú káposztánk figyelése, sőt, még néhány megrendelés elkészítése is az embereknek.
A mezőgazdaságban semmi sem olyan biztos, mint a bizonytalanság.
A múlt héten hétfőn és kedden Logan, Csaba és Matthew különleges élményben részesült: részt vehettek egy kétnapos workshopon, melyet Jean-Martin Fortier, a biointenzív kertészkedés vitathatatlan sztárja tartott a Magosvölgy Biokertészetben.
A gazdaságban most már ki se látunk a munkákból. A szabadföldi burgonyánk egészségesnek és erőteljesnek tűnik - mostanra már rengeteg a szabadföldi termés készen a szedésre, és ezelből egyre több kerül be hétről-hétre kerül a dobozokba (spenót, salátakeverék, fejes saláta, mángold, újburgonya, újhagyma, cékla, retek, pak choi, kinai kell stb.).
Ez egy rövid ismertetés egy nemrég megjelent könyvről, a bio-mozgalomban nagyon is releváns témáról, az ultrafeldolgozott élelmiszerekről munkatársunk, James Atkins tollából.
Bemutatjuk legújabb szakmai kirándulásunkat, ahol egy nagyon inspiráló ökofarmot látogattunk meg Horvátországban.
Két újabb partnerünket mutatjuk be, a Berta Factor Kft-t és Simai Krisztiánt.
Legújabb partnerünk Emese, aki a különleges erdélyi teák megálmodója.
A gödöllői Waldorf Iskola 3. osztálya szorgos kezekkel segítettek nekünk!
Egy kicsit írtunk arról az érzésről, ami mindannyiunkat foglalkoztat...
Nemzetközi szinten egyre több kutatás foglalkozik a növényi alapú étrend egészségügyi és környezeti előnyeivel. Dr. Tim Spector világszerte elismert orvos és kutató, aki határozottan támogatja a heti 30-féle növény fogyasztását. Soknak hangzik?
Nagyon fontos, hogy a sok munka között időnként megálljunk, szóhoz jussunk, s egymással is ismerkedjünk, hogy hűséges és kitartó csapat maradhassunk.
Lassan véget ér az idei nyári táborszezon, amelynek egyik csúcspontja a Cargonómia vályogházának felújítása volt, képekkel készültünk!
A héten a Csillagberek Waldorf Iskola 9. osztálya volt nálunk mezőgazdasági gyakorlaton.
Ismét eljött a mezőgazdasági gyakorlat ideje egy újabb diákcsoport számára, ezúttal az újpesti Csillagberek Waldorf Iskolából.