Blog
Szépen alakul a melegágyás, egyre több a csíra, melyből majdan paradicsom, paprika, padlizsán stb lesz!
Elkezdődött az új szezon! De ne szaladjunk ennyire előre - a szezont mi már elkezdtük, de a növényeknek még időre van szükségük, hogy kifejlődhessenek.
Ha már a biodinamikánál tartunk, az elmúlt hétvégén néhányan részt vettünk a Magyar Biodinamikus Egyesület téli képzésén.
Kevés szó esik a fűszerekről, pedig a fűszerek is részét képezik az egészséges étrendnek, nem mellesleg ezek tápanyagokban gazdag növények. Érdemes kis körültekintéssel használni őket a konyhában, erről írunk egy kicsit.
Közzétéve 2025.01.11.
Nemrég bevezettünk két termelőtől is hidegen sajtolt napraforgóolajat,illetve tökmag-, kendermag- és lenmagolaj is kapható, melyek mindegyike sötét üvegben került kiszererlésre.
Októberben a horvátországi Zrno Farmon jártunk. Ott sok érdekes dolgot láttunk, és inspirálódtunk, hogy kipróbáljuk a mély komposztmulcsos intenzív ágyásrendszert.
Márton Csaba Marcell vagyok, cukrász, szakács, szociológus, fermentor. Az erjesztés mindig is része volt az életemnek, gyerekkorom óta kedvenc ételeim a töltött káposzta és a kovászos uborka.
A sok minden közül, ami mostanában történik, szeretnénk tudatni veletek, hogy a héten csomagolt dobozaitokat nem Zsámbokon, hanem Gödöllőn pakoltuk. Nem, ne aggódjatok - semmi alapvető változás nem történt, a heti biozöldségeitek továbbra is ugyanazokból a gazdaságokból érkeznek, jelenleg leginkább saját gazdaságunkból, a Zsámboki Biokertből.
A mezőgazdaságban semmi sem olyan biztos, mint a bizonytalanság.
Ez egy rövid ismertetés egy nemrég megjelent könyvről, a bio-mozgalomban nagyon is releváns témáról, az ultrafeldolgozott élelmiszerekről munkatársunk, James Atkins tollából.
Bemutatjuk legújabb szakmai kirándulásunkat, ahol egy nagyon inspiráló ökofarmot látogattunk meg Horvátországban.
Két újabb partnerünket mutatjuk be, a Berta Factor Kft-t és Simai Krisztiánt.
Legújabb partnerünk Emese, aki a különleges erdélyi teák megálmodója.
A gödöllői Waldorf Iskola 3. osztálya szorgos kezekkel segítettek nekünk!
Egy kicsit írtunk arról az érzésről, ami mindannyiunkat foglalkoztat...
Nemzetközi szinten egyre több kutatás foglalkozik a növényi alapú étrend egészségügyi és környezeti előnyeivel. Dr. Tim Spector világszerte elismert orvos és kutató, aki határozottan támogatja a heti 30-féle növény fogyasztását. Soknak hangzik?
Nagyon fontos, hogy a sok munka között időnként megálljunk, szóhoz jussunk, s egymással is ismerkedjünk, hogy hűséges és kitartó csapat maradhassunk.
Lassan véget ér az idei nyári táborszezon, amelynek egyik csúcspontja a Cargonómia vályogházának felújítása volt, képekkel készültünk!
A héten a Csillagberek Waldorf Iskola 9. osztálya volt nálunk mezőgazdasági gyakorlaton.
Ismét eljött a mezőgazdasági gyakorlat ideje egy újabb diákcsoport számára, ezúttal az újpesti Csillagberek Waldorf Iskolából.
A gazdaságban most már ki se látunk a munkákból. A szabadföldi burgonyánk egészségesnek és erőteljesnek tűnik - mostanra már rengeteg a szabadföldi termés készen a szedésre, és ezelből egyre több kerül be hétről-hétre kerül a dobozokba (spenót, salátakeverék, fejes saláta, mángold, újburgonya, újhagyma, cékla, retek, pak choi, kinai kell stb.).
A múlt héten hétfőn és kedden Logan, Csaba és Matthew különleges élményben részesült: részt vehettek egy kétnapos workshopon, melyet Jean-Martin Fortier, a biointenzív kertészkedés vitathatatlan sztárja tartott a Magosvölgy Biokertészetben.
Az évnek ebben az időszakában nagyon nagyra értékeljük a Cargonómia gyakornokai/diákjai által nyújtott extra segítséget a kertben, akiket Logan, régi hűséges barátunk és kollégánk vezet.
A Remény Farm által szervezett rendezvényt szeretnénk népszerűsíteni, amely jövő héten, április 23-án, kedden lesz a Lurdy Házban, Budapesten. Vendégük Joel Salatin (Polyface Farm, USA).
Már tavaly is terveztük az egyik fóliasátrunk korszerűsítését, a szellőztetés automatizálását - végre ezen a héten erre is sor kerülhetett.
Már több hónapja tervezzük a bioélelmiszer-dobozrendszerünk bővítését és fejlesztését. A következő hónap során új termékek bevezetését és ügyfélszolgálatunk javítását tervezzük.
A múlt héten Csaba és Logan (Sári segítségével) előkészítették a burgonya első szabadtéri sorainak bakhátjait. A burgonya, ha már a földben van, 2-3 hónap alatt lesz szedésre kész, de a fóliákból már május vége felé tudjuk szedni az újburgonyát.
Hétről-hétre egyre nő a kinti terület, mely már be van ültetve illetve vetve, bár a mostani esőzések kissé lelassítottak minket odakint.
Ódzkodom attól, hogy bármilyen módon kritizáljam az időjárást, mivel a két évvel ezelőtti szárazság után rendkívül hálásak vagyunk bármilyen esőért... azonban a mostani esőzések (a szezon kezdetén) nagyon lelassítják a kinti munkákat.
A fóliákban folyó munka (kapálás, gyomlálás és betakarítás) mellett elkezdtük a külső ágyások előkészítését, és Sári (ló) segítségével elkezdjük a talaj lazítását néhány olyan területen, ahol hamarosan vetést és kiültetést tervezünk.
Ezen a héten Emese és a csapat többi tagja megkezdte a korai vetést a palántanevelő alagútban - ez magában foglalja a saláták, a brokkoli és más káposztafélék, valamint a hagymafélék jó választékát - ezek közül néhánynak hetekig, másoknak hónapokig tart, amíg elkészülnek, de szerencsére a palántanevelő alagútban a melegágyak már javában égnek, így remélhetőleg minden palánta jól indul.
Nyilvánvaló, hogy szeretett furgonunk és tartalmának elvesztése nagy csapás volt számunkra. Hír továbbra sincs.
A héten befejeztük a melegágyásokat a palántázóban, komolyan megy fel a hőmérséklet; folyamatosan érkeznek be hozzánk a vetőmagok, illetve az idő is enyhül. Február 2.-ával, a gyertyaszentelés napjával már biztosak lehetünk abban, hogy hamarosan itt a tavasz!
Ha már a bél mikrobiomáról beszélünk, lenyűgöző látni a hasonlóságot az ember bélmikrobioma és a talaj mikrobioma között, mivel az egészséges talajban és az egészséges bélben számos folyamat hasonló, ráadásul van néhány ugyanolyan mikroba, mely az egészséges talajban és az egészséges bélben egyaránt megtalálható.
Mit csinálnak a kertészek télen?
A válasz: mindenféle dolgot, a tervezéstől kezdve a fóliasátrak karbantartásáig (a termények ki- és betakarása, időnkénti öntözése, sőt, ha szükséges, még a havat is le kell verni a fóliasátrak tetejéről, hogy ne szakadjon be a nagy súly alatt.
A múlt héten igazi hideg tél volt, bár szerencsénk van az időjárással, mert a hideg mellett a nap is szépen sütött, ebből kifolyólag jól érzik magukat a zöldlevelesek a fóliákban. Az évnek ebben az időszakában rengeteg olyan munkába fektetjük az időnket a gazdaságban, amire sosincs időnk.
Megvolt az új év első ökopiaici látogatása, mely mindig reménykeltő (és egyben aggodásra is okot ad). Mindig jó közvetlenül, személyesen találkozni a vásárlókkal egy hagyományos piacon, és keressük a módját, hogy ezt a fajta kapcsolatot valahogy beépítsük a dobozrendszerünk vásárlóival is.
Az ünnepek számunkra pihentető, mégis aktív időszak volt/van. A csapat nagy része élvezi a szabadságot, hogy pihenhet, utazhat, és azt tegye, ami boldoggá teszi őt. Kata és én (Matthew) "tartottuk a frontot", ami azt jelenti, hogy csak a szükséges teendőkkel foglalkoztunk (állatok etetése, a fóliákra való odafigyelés, a savanyú káposztánk figyelése, sőt, még néhány megrendelés elkészítése is az embereknek.
Csapatunk egyik legnépszerűbb tagja, Sári ló nehéz heteken van túl. Sári több mint 10 éve nagyon hűséges tagja a munkatársainknak, és mindenki szeret körülötte lenni. Aki még nem ismeri őt, Sári egy "Sodró" ló, melyek egy hagyományos paraszt-munkaló a magyar mezőgazdaságban - az 1970-es évek közepéig nagyon elterjedt volt, azóta egyre ritkábban találkozunk velük.
"Ó sötét, sötét, sötét, sötét,
Mindannyian a sötétbe mennek,
Az üres csillagközi terekbe"
(Négy kvartett - TS Eliot).
A héten volt szerencsém egy izgalmas beszélgetésbe bonyolódni Tóth Krisztinával (aki anno a Gödölye - A Kicsi Szép Boltot indította és üzemeltette Gödöllőn). Krisztina megosztotta velem azt az érdekes gondolatot, hogy a talajban zajló táplálkozási logisztikát, mint információ- és tápanyagcserét a gombák és baktériumok komplex hálóján és a növényi gyökerekkel való kölcsönhatásán keresztül a talajhoz hasonlíthatjuk, ami útmutató vagy sablon lehet számunkra az élelmiszerrendszerünkben.
Tegnap a Zsámboki Biokertbe látogatott 50 nemzetközi agroökológiai gazdálkodó, kutató, diák, politikus stb., akik mindannyian részt vettek a Nemzetközi Agroökológiai Fórumon (konferencián), amelyet ezen a héten tartottak Gyöngyösön, és amelyre Európa-szerte érkeztek emberek, hogy megosszák egymással ötleteiket, tapasztalataikat és meglátásaikat arról, hogyan lehet továbblépni és bővíteni az agroökológiai mozgalmat.
Kati csodás munkát végez a feldolgozó konyhában, hogy elkészüljön az első adag savanyúkáposzta, míg Csaba és Logan elkezdett dolgozni egy új rendszeren a belső takaráshoz, amelyeket a téli termesztéshez használunk a polytunneleinkben.
A múlt héten részt vettem egy, a Linnean Society által szervezett rendezvényen, amely két kérdést járt körül: a földmegosztást és a földkímélést.
A múlt heti blogposztban bemutattam a földmegosztás/földkímélés témáját, és megosztottuk veletek az Egyesült Királyság Királyi Társaságának egyik cikkét a témában. A cikk nyugat-európai nézőpontból járta körül a vitát, és ne feledjük, hogy a Royal Society egy elismert intézmény, amely bizonyos érdekeket képvisel.
A rewilding a földterületek "kezelésének" egyre népszerűbb megközelítése. Ez már első látásra követendő példának tűnik, mivel lehetővé teszi a fajok újratelepítését az újonnan létrehozott vadon élő területekre, és növeli a biológiai sokféleséget, valamint élőhelyet biztosít számos veszélyeztetett faj számára.
A földosztás/földkímélés vitával kapcsolatosan az utolsó szösszenetünk:
A földmegosztás lehetővé teszi az élelmiszertermelés és a biológiai sokféleség együttélését, amely - ha jól kiegyensúlyozott - a végtelenségig folytatódhat, biztosítva mind a gazdag természetes élőhelyeket, mind a termelékeny gazdálkodást.
Részt vettünk a biogazdálkodók és biogazdálkodók második országos téli találkozójának szervezőcsoportjában. Tavaly Hajdúnánáson, idén Jászfényszarun tartottuk ezt a kétnapos rendezvényt.
A biológiai sokféleség erősítése gazdaságainkban:
Erre ösztönöz minden gazdálkodót az EU Új Zöld Megállapodás (New Green Deal) bizonyos környezetvédelmi támogatások révén, de ezek Magyarországon nem igazán kerültek bevezetésre.
Hogyan gazdálkodjunk hosszú távon anélkül, hogy kiégnénk? Előbb vagy utóbb minden hivatásos gazdálkodónak vagy termelőnek szembe kell néznie ezzel a kérdéssel.
Az intenzív ökológiai zöldségtermesztésről szóló szakszekcióban két előadást tartottunk: 1. Pecznyik Béla, aki a gazdasága történetét mesélte el (Pecznyik Tanya Ökofarm), és Balamodaka a Krisna-völgyből - két nagyon különböző zöldségtermesztési rendszerbe kaphattunk kis betekintést. (Bolvári Csaba sajnos beteg volt és nem tudta megtartani az előadását).
Februárban elutaztam egy hétre Angliába (Matthew) - sajnos hazatérve beteg lettem, és a család többi tagját is magammal rántottam. Ez azt jelenti, hogy befelé kell fordulnom - nem követve az évszak lassú változását, hanem inkább a kert hosszabb távú jövőjére összpontosítsak.
Örömmel jelentjük, hogy a kertben megkezdődött a tavasz, és már javában zajlanak az előkészületek. Emese a palántázóval van elfoglalva, rengeteget vet, átültet, öntöz, felügyeli a leendő a kis csírák, zöldségkezdemények optimális indulását az életben.
A múlt héten bizonyára sokan hallottak az M1-es autópályán történt balesetről, amelyben több mint 40 gépjármű ütközött, amelyet a "porvihar" miatti rossz látásviszonyok okoztak. Őszintén szólva nem követem annyira a médiát, így nem vagyok teljesen biztos benne, hogy miről számoltak be, de egyértelmű, hogy ez az eset a (rossz) mezőgazdasági gyakorlatra vezethető vissza.
Az Európai Uniót sok kritika éri, de környezetvédelmi kérdésekben azt hiszem, joggal mondhatjuk, hogy az Európai Zöld Megállapodás igen ambiciózus célokat tűzött ki (2030-ra legalább 55%-os szén-dioxid-kibocsátás-csökkentés, 2050-re pedig szén-dioxid-mentes EU). Ennek a megállapodásnak az egyik sarkalatos eleme a talaj védelme/egészsége, melyre kidolgozták az ún. Talajvédelmi stratégiát.
Múlt héten a növény központi szerepéről beszéltünk a talaj egészségében. A talaj táplálékhálója világosan bemutatja, hogy a növény, a talajban lévő mikroorganizmusok (a talaj mikrobiom), a talajban lévő egyéb élőlények, valamint a talajban lévő szerves anyagok és ásványi elemek a vízzel és a levegővel együtt, egymással összefüggő egészként működnek a talaj és a növények egészségének fenntartásában.
A múlt vasárnap volt az első nyílt nap a most induló szezoban. Szeretnénk elnézést kérni mindenkitől, akinek kellemetlenséget okozott a regisztráció. A regisztrációs linkkel volt egy kis technikai probléma, okultunk a hibából, a következő alkalmaknál már ez ki lesz küszöbölve.
Katával a héten Angliában voltunk egy nagy családi találkozón, és érdekes (de egyben egy kicsit szomorú) volt látni a gazdálkodási gyakorlatot. Közép-Suffolkban szálltunk meg, ami az angol alföld része; nagy szántóföldekkel (amelyek nem különböznek a Zsámbok környéki gazdálkodási gyakorlattól). Tartózkodásunk alatt rengeteg madárral és méhecskékkel, virágzó sövényekkel és fákkal találkoztunk, azonban a vizek (tavak, patakok) állapota nem volt az ideális, sőt nagyon lehangolóan nézett ki.
Múlt hét vasárnap, május 7.-én egy vidám nyílt napot tartottunk a Zsámboki Biokertben. Most kisebb volt a csapat, mint az áprilisi nyílt napon, de úgy tűnt, mindenki jól érezte magát. Nagy köszönet mindenkinek, aki megjelent és segített a spenót és a sárgarépa gyomlálásában - köszönjük az alapos munkát.
Szeretnénk a figyelmetekbe ajánlani a Netflixen elérhető "Epres napok" című svéd-lengyel játékfilmet, melyben a fő szál mellett (Rómeó-Júlia típusú szerelmi történet) a háttérben az ipari léptékű, hagyományos svédországi epertermelés áll.
Ha van olyan termény, amely a tavasz és a nyár közötti fordulópontot jelképezi, és bizonyára sokatok nagy nyár eleji kedvence, az a zsenge friss kerti zöldborsó. Ma a legtöbb ember a zöldborsót úgy ismeri, mint egy zöld bogyót, amely fagyasztva, műanyag csomagolásban érkezik a konyhába.
A Göllner Mária Regionális Waldorf Gimnázium 9. osztálya számára ez volt a második s egyben utolsó gyarkolati hetük nálunk a gazdaságban.
A Regionális Waldorf Gimnázium mezőgazdasági gyakorlatát követően a héten kétnapos látogatást tett nálunk az egyik gödöllői gimnázium (Török Ignác) felső tagozatos 9. osztálya.
A tavalyi extrém (forró és száraz) nyár után újra kellett gondolnunk a vízellátási rendszerünket, és az elmúlt két hónapban nagyon sokat foglalkoztunk (mondhatni, nyakig benne voltunk) a vízzel kapcsolatos kérdésekben. Pár hónapja kiásattunk egy új víztároló tavat, és egy hónapja kibéleltük pvc béléssel.
Ezen a héten újabb csoportok jártak a farmon. Volt egy rendkívül jól szervezett francia nyelvű nyári táborunk Marion (Le Petite Musketeer és a British School) és Logan (Cargonomia-Zsámboki Biokert) szervezésében. Körülbelül 20 francia-magyar anyanyelvű gyerek táborozott a gyümölcsfák alatt és mindenféle izgalmas programokat szerveztünk a gazdaságban - nagy zabálások, főzések, játékok és kerti munkák.
Idén tavasszal és nyár elején nagyon kegyes volt az idő, rendszeres esőzésekkel és (eddig) a hőmérséklet sem kúszott az egekbe, éjszaka meg szépen lehűlt mindig, hogy tudjunk jól aludni.
Ezen a héten rengeteg látogatót várunk Zsámbokra, ezúttal nem a kertünkbe, hanem a Logan (és a Cargonomia) által szervezett hagyományos házfelújító nyári táborba.
Ezen a héten a Cargonomia vályogház építő és helyreállító táborának adtunk otthont.
Azoknak, akiket érdekelnek az agroökológiai és regeneratív gazdálkodás holisztikusabb, filozófiai alapjai, ajánlom, hogy hallgassák meg John Kempf és Charles Eisenstein podcast beszélgetését.
A héten az őszi vetések (koriander, rukkola, saláta, radicchio, retek, retek, kínai káposzta, spenót) volt a fő feladat.
A héten a nyári vetésű káposztás és sárgarépás területek gyomlálása volt a fő fókusz. Ez egy új területe a gazdaságnak, és amint azt egy korábbi hírlevélben már megemlítettük, hogy a hatékonyság érdekében kisgépeket is bevetünk.
A hét nagy részét a sárgarépa gyomlálásával töltöttük, hogy a nemrég elvetett növényt igazán gyommentesre varázsoljuk, hogy maximálisan tudjanak fejlődni. A sárgarépa termesztése sokszor kihívás, különösen a korai szakaszban, mivel lassan csírázik, és a gyomok az első néhány hónapban könnyen túlszaporodnak a sárgarépa körül, megfojtva ezzel a zöldséget.
Mostanában sokat gondolkodtunk és olvastunk a bél mikrobiomáról. Mi is ez, hogyan segít bennünket, mire van szüksége ahhoz, hogy egészséges legyen. Sok zöldség nagyon értékes a bél egészségének szempontjából, és prebiotikumként működnek, szükséges rostokat és tápanyagokat biztosítanak az egészséges bélmikrobák számára, hogy elszaporodjanak és benépesítsék a mikrobiomot. Nálunk például ezeket a szerepeket a sárgarépa és a cékla kiválóan betölti.
A szeptember a második tavasz, amit annyira szeretek. A nyár végi/őszi vetések és ültetések után a kert ismét frissnek és újra élettel telinek tűnik.
A biokertészek nem csak zöldséget termesztenek. A héten az irodaházunk hátsó falát vettük kezelésbe. Szeretjük a vályogépületeket, és a vályog egyik nagy előnye, hogy 100%-ban újrahasznosítható.
GM élelmiszerek, hibridek és nyílt beporzású fajták - mi a különbség? Van-e különbség?
Kicsit kényes téma a vetőmagfajtákról beszélni, mivel az embereknek gyakran nagyon határozott a véleménye erről a nagyon összetett témáról, és az ördög nagyon is a részletekben rejlik. Van-e helye a géntechnológiával módosított élelmiszereknek a biotermesztésben?
Érdemes megállni egy pillanatra az évnek ebben az időszakában, és elgondolkodni azon, hogy hol tartunk. Ez hagyományosan a betakarítás ünnepének ideje. A Mihály-nap az a keresztény és valószínűleg a kereszténység előtti ünnep, amely leginkább kapcsolódik az aratáshoz.
A héten volt az éves csapatkirándulásunk, amikor mindannyian elszabadulunk egy napra a gazdaságból, és megnézzük, hogyan dolgoznak más biotermelők. Idén négy különböző kertészetbe látogattunk el, amelyek mindegyike valamilyen CSA (közösség által támogatott mezőgazdaság) értékesítési rendszert működtet. Ez az a rendszer, ahol a fogyasztók előre vásárolnak "részesedést" a szezonra, elkötelezve magukat, hogy egy egész szezonon keresztül rendszeresen vásárolnak, hogy némi pénzügyi biztonságot nyújtsanak a termelőnek.
Kicsit meglepett bennünket a hét elején bekövetkezett két fagy, mivel ezeket nem jelezték előre, legalábbis az általunk rendszeresen ellenőrzött időjárási oldalon. Kicsit váratlanul ért bennünket, mivel nem minden érzékeny szabadföldi növény volt betakarva, az egyetlen igazi áldozat néhány romai saláta volt.
Rengeteg eső esett most is a héten, és még mindig szép, enyhe az időjárás. Ez mind jót tesz a zöldségeknek a kertünkben.