Téli zöldséges rizottó
Hozzávalók:
1 csomag vegyes reszelt zöldség
4 gerezd fokhagyma
2 közepes lila vagy vöröshagyma
30 dkg rizottó rizs vagy bármilyen rizs
10 dkg füstölt szalonna vagy füstölt tofu
2 dl tejszín
1 ek ételízesítő (házi verzió a legjobb)
2 dl víz
só, bors ízlés szerint
Kecskesajt, salimix, pirított magok a díszítéshez
A füstölt árut kis kockákra vágjuk és egy pici olajon ropogósra sütjük. Félretesszük.
A hagymát egy nagy wokban vagy serpenyőben olajon megdinszteljük, hozzáadjuk a vegyes zöldségeket és megpirítjuk
Hozzáadjuk a rizst is és picit áthevítjük. Megszórjuk sóval, borssal, ételízesítővel és annyi vizet teszünk bele, amennyi ellepi. Lefedve kis vagy közepes lángon pároljuk percenként megkeverjük.
Belezúzzuk a fokhagymákat, majd addig pároljuk fedő alatt, amíg a rizs átpuhul. A vizet apránként pótoljuk, de vigyázzunk, ne maradjon a végén sok alatta.
Ha a rizs puha, felöntjük a tejszínnel, hozzáadjuk a füstölt szalonnát vagy tofut és alaposan elkeverjük. Visszatesszük rá a fedőt, majd 2-3 perc alatt összeforraljuk fedő alatt. Tartsuk kis lángon, nehogy leégjen. Ha kész, vegyük le a tűzről, és tartsuk lefedve legalább 5 percig, de ha fél órát áll, még jobb.
Kecskesajttal, salimixxel díszítve tálaljuk.