
Édes fehér salátahagyma leves zsályával
Hozzávalók:
1 kg - másfél kg vörös- és édes fehérhagyma vegyesen
1 cs zsálya
5-7 gerezd fokhagyma
olívaolaj, só
Hámozzuk és szeleteljük fel a hagymákat, egy kis olajon pirítsuk meg. Ideális egy magasfalú vasedény erre. Fedjük le. Időnként kevergessük meg, hogy ne égjen oda a hagyma. Amint elkezd pirulni, üvegessé válni, adjunk hozzá forró vizet. Hagyjuk forrni alacsony lángon 1-2 órát. Félúton adjuk hozzá a fokhagymát és az apróra vágott zsályát, sózzuk meg - ha szükséges adjunk még hozzá vizet is. Akkor lesz jó a leves, amikor már sűrűbb és a víz is ízes, nem vízízű. Pirítóssal, reszelt sajttal ideális.
Jó étvágyat!
U.I.: Ne dobjátok ki a hagymahéjat, megtisztítva teát lehet belőle készíteni, ami gyógyító hatással bír.
U.I.: A leveshez mindig lehet hozzáadni batátát, burgonyát, hogy laktatóbb legyen.