Ez egy rövid ismertetés egy nemrég megjelent könyvről, a bio-mozgalomban nagyon is releváns témáról, az ultrafeldolgozott élelmiszerekről munkatársunk, James Atkins tollából.
Az ultra-feldolgozott emberek - Chris van Tulleken - ismertette James Atkins
Az ultra-feldolgozott emberek idén júniusban jelent meg magyarul. Ez egy rendkívül érdekes könyv az ultrafeldolgozott élelmiszerekről, az azokat előállító iparágról és a fizikai és mentális egészségünkre gyakorolt hatásáról. A szerző, Chris van Tulleken, a University College London docense és fertőző betegségekre szakosodott orvos.
A könyv leleplezi az élelmiszeripar kártékony módszereit, elmagyarázza, hogy az ultrafeldolgozott élelmiszereket úgy tervezték, hogy nehéz legyen ellenállni nekik, és becsapja a teltségérzetért felelős agyterülentünket, mely normál esetben pontosan jelzi, hogy mennyit kellene ennünk ahhoz, hogy jól lakjunk – ennek hiányában hajlamosak vagyunk túlenni magunkat.
Továbbá részletezi a fizikai és mentális egészségünkre gyakorolt káros hatásokat, melyek a szintetikus anyagokkal való táplákozásból eredeztethetőek. Ezen ételeket szervezetünk nem képes biztonságosan feldolgozni; ennek eredményeképp az ultra-feldolgozott élelmiszerek a korai halálozás vezető okai közé sorolja világszerte.
Mik is azok az ultrafeldolgozott élelmiszerek?
Ugyan találunk erre byonolult, exakt tudományos megfogalmazásokat, de van egy nagyon erre egy nagyon egyszerű magyarázat is. Ha műanyagba csomagolták, és olyan összetevőket tartalmaz, amelyeket otthon a saját konyháknban nem lelhetünk fel, akkor valószínűleg ultra-feldolgozott élelmiszerről van szó.
Van ennek egy pozitív oldala is, ugyanis a testünk nagyon gyorsan képes helyreállni, amint abbahagyjuk az ultra-feldolgozott ételek fogyasztását. Ha áttérünk a friss, házi készítésű ételek fogyasztására és ezt kiegészítjük probiotikumokban gazdag, fermentált és/vagy erjesztett élelmiszerekkel, napokon belül érezhetjük a fizikai és mentális pozittív változásokat, ahogy leszokunk az ultra-feldolgozott élelmiszerekről.
Amit a könyv nem részletez, az a különböző gazdálkodási módszerek hatásai az egészségre. Csak a feldolgozott élelmiszerekre összpontosít, csak felszínesen tesz összefüggéseket az ultra-feldolgoztt étrend negatív hatását környezetünkre.
Ha érdekel az étrend és a táplálkozás, a világ élelmiszeriparának vagy ha csak megerősítésre vágytok, hogy valóban jól gondoljátok, hogy fontos az igazi ételek fogyasztása, akkor nagyon javaslom ezt a könyvet olvasásra.
A könyv bármelyik nagyobb könyvesboltban, vagy online is megvásárolhatjátok.
.