Fűszerekről őszintén
Kevés szó esik a fűszerekről, pedig a fűszerek is részét képezik az egészséges étrendnek, nem mellesleg ezek tápanyagokban gazdag növények. Érdemes kis körültekintéssel használni őket a konyhában, erről írunk egy kicsit.
Közzétéve 2025.01.11.
Prof. Time Spector (a „Éltető étrend - A táplálkozás új tudománya” című könyv híres szerzője) a és fűszerek bőséges használatát szorgalmazza, mivel így bővíthetjük étrendünkben a növények sokféleségét. Az az alapelve, hogy hetente 30 féle különböző növényt fogyasszunk - egy fűszerkeverék (mint a curry fűszerkeverék), 3-4 különböző növényt tartalmaz koncentrált formában. Sajnos a szupermarketekben kapható hagyományos (nem bio) fűszernövények nagyon gyakran gyenge minőségű, ezáltal ízetlen fűszernövényeket használnak és belekevernek olyan adalékanyagokat, mint például a mononátrium-glutamát (MSG), hogy valamiféle ízt kölcsönözzenek a fűszerkeveréknek - ezáltal kompenzálják az íz hiányát. Az íz összetett kérdés, de egyértelmű kapcsolat van az íz és az élelmiszerek tápértéke között - minél intenzívebb és tisztább az íz, annál tápanyagdúsabb.
A biotermesztési előírások kifejezetten tiltják számos adalékanyag (például emulgeálószerek és ízfokozók - pl. MSG) használatát.
Az MSG némileg ellentmondásos, mivel szinte mindenütt jelen van az ultrafeldolgozott élelmiszerekben (UPF), és az élelmiszeripar egyik fő alapanyaga. Az MSG-t összefüggésbe hozták az elhízással, anyagcserezavarokkal, különböző neurotoxikus hatásokkal, a reproduktív szervekre gyakorolt negatív hatásokkal, valamint egy sor más egészségügyi problémával.Bár néhány újabb állítás szerint a mérgező hatást talán túlértékelték (legyünk óvatosak, hiszen ezeket a tanulmányokat valószínűleg a nagyvállalati élelmiszeripar szponzorálta) - a méreg minden bizonnyal az mennyiségben rejlik, ezért jobb, ha elkerüljük. Sajnos az MSG-nek való kitettség egyre nő, mivel nagyon sok élelmiszerbe (UPF), valamint fűszerkeverékekbe kerül. A National Library of Medicine, NIH, az USA kormányának hivatalos egészségügyi kutatási archívuma által közölt kutatás megállapította, hogy az MSG-nek még kis dózisban is mérgező hatása lehet az idegsejtek transzmittereire (Solomon et al, 2015, NIH.NLM, USA).
A tiszta bio fűszernövények és fűszerek, miközben változatosabbá és változatosabbá teszik étrendünket, gazdagok polifenolokban és más növényi vegyületekben, amelyek erősítik immunrendszerünket, csökkentik a gyulladásokat, valamint fokozzák a valódi ízeket. Biztosak lehetünk benne, hogy a Berta Factor által előállított fűszerek magas minőségűek és bátran fogyaszthatók.