A sóska, latin nevén a Rumex acetosa egy évelő növény, régóta fontos helyet foglal el az európai és közép-ázsiai kulináris és gyógyászati hagyományokban. Jellegzetesen savanyú, citromos íze - amely magas oxálsavtartalmából ered - generációk óta kedvelt tavaszi étellé tette.
Táplálkozási szempontból a sóska megtévesztően szerény kinézetben számos előnyös tulajdonságot kínál. C-vitamin-tartalma egyes citrusfélékével vetekszik, támogatja az immunrendszer ellenálló képességét és a vas felszívódását. Az A-vitamin, elsősorban béta-karotin formájában, hozzájárul az egészséges látáshoz és bőrhöz. A levelek ásványi anyagokban is gazdagok, különösen káliumban és kalciumban, amelyek hozzájárulnak a vérnyomás szabályozásához, illetve a csontok karbantartásához. A sóska élénk zöld árnyalata a klorofill és az antioxidánsok, köztük a flavonoidok és az antociánok jelenlétét jelzi, amelyek gyulladáscsökkentő és sejtvédő hatásúak.
A sóska egyik óvatosságra intő tényezője az oxálsav-koncentrációja. Bár ez a vegyület hozzájárul a növény jellegzetes savanyúságához, túlzott fogyasztása - különösen a veseproblémákkal küzdők esetében - mértékletességet igényelhet. A legtöbb ember számára azonban az alkalmi fogyasztás kevés kockázatot jelent, és kellemes kontrasztot nyújt a fakóbb zöldfajtákhoz képest.
Kulinárisan a sóska mind a hagyományos, mind a modern receptekben is kiváló. A kelet-európai és francia konyhákban a klasszikus sóska leves központi eleme, gyakran tejszínnel vagy burgonyával párosítva, hogy kiegyensúlyozzák savanyúságát. Nagy-Britanniában évszázados múltra visszatekintő gyakorlat, hogy olajos halakhoz, például lazachoz vagy makrélához készített szószokba dolgozzák. A levelek nyersen salátákhoz is jól használhatóak, különösen, ha enyhébb salátákkal kombinálják. Megfonnyasztva fanyarságot kölcsönöznek az omlettnek, a palacsintának vagy a párolt ételeknek.
Történelmileg a sóska tavaszi erősítőszerként is nagyra becsülték, amelyet a hosszú tél után fogyasztottak, hogy „megtisztítsa a vért” - ez egy archaikus fogalom, amelyet ma már a táplálkozás és az emésztés szemszögéből értelmezünk. A mérsékelt éghajlaton könnyen terem, és jól tűri a hűvös időjárást, így értékes kiegészítője a bio- és permakultúrás kerteknek.
FONTOS INFORMÁCIÓ A RENDELÉSRŐL
Kiszállítás: minden héten csütörtökön, átvevőpontokra ingyenesen! Az adott hét csütörtökjén a hétfőn este 10 óráig beérkezett rendeléseket tudjuk kiszállítani!
Rendelésfelvétel: minden héten szerda délután 5 órától hétfő este 10 óráig.
A szerdán felvett rendeléseket a következő hét csütörtökjén szállítjuk ki, nem másnap!
Nem tudunk rendelést felvenni kedden egész nap, szerdán pedig délután 5 óráig, mivel ekkor szedünk és csomagolunk, csak utána látjuk, hogy mi lesz raktáron a jövő héten.