A mustárlevelek, melyeket gyakran figyelmen kívül hagynak,, különleges kombinációval rendelkeznek, amely egyszerre ad pikáns ízt és táplálkozási előnyöket. Ezek a sötétzöld, erezett levelek, amelyek a Brassica családból származnak, olyan szívósak a talajban, mint amilyenek gazdagok tápanyagokban. Éles, borsos ízük és rostos textúrájuk nem csupán kulináris kiegészítők, hanem tápanyagban gazdag alapanyagok, amelyek nagyobb figyelmet érdemelnek a különböző diétákban.
Magas A- és C-vitamin-tartalmuk segíti az immunrendszer működését, miközben hozzájárulnak a bőr ellenálló képességéhez és a kollagén szintéziséhez. K-vitamin-tartalmuk kiemelkedő, hozzájárulva a normál véralvadáshoz és a csontok ásványosodásához. A kálium és a kalcium megerősíti a szív- és érrendszert, míg a folsav kulcsszerepet játszik a sejtfunkciókban és a terhességi táplálkozásban. Alacsony kalóriatartalmuk ellenére ezek a zöldségek rostban gazdagok, segítve az emésztés szabályozását és a jóllakottság érzetét.
A mustárlevelek különlegessége a glükózinolátok koncentrációjában rejlik – ezek olyan kénvegyületek, amelyek elősegítik a méregtelenítési folyamatokat a szervezetben. A levelek főzése vagy rágása során ezek a vegyületek izotióciánokká alakulhatnak, melyekről úgy vélik, hogy gyulladáscsökkentő és rákellenes hatásokkal rendelkeznek. Ezen kívül flavonoid tartalmuk hozzájárul az antioxidáns aktivitáshoz, amely további támogatást nyújt a keringési rendszer számára.
Történelmileg a mustárlevelek olyan regionális étrendekben tűntek fel, mint a mediterrán és kelet-ázsiai konyhák. Indiában a sarson ka saag nemcsak kulináris, hanem kulturális jelkép is, amely az alapanyag földes keserűségét lassú főzéssel és fűszerek hozzáadásával édesíti. Az Egyesült Államok déli részén gyakran füstölt húsokkal párolják, így ellenpontot kínálva a gazdag ételekhez.
Mezőgazdasági szempontból a mustár növények jól alkalmazkodnak az organikus rendszerekhez, természetes kártevővédelemről és gyors növekedési ciklusról gondoskodva, amely ideálissá teszi őket kisgazdaságokban és regeneratív gazdálkodásban. A vetésforgóban betöltött szerepük sem elhanyagolható, mivel zöldtrágyaként javítják a talaj szerkezetét és elnyomják a gyomokat.
Míg a friss fiatal levelek nyers étkezéshez adhatnak pikáns ízt, a felnőtt mustárleveleket a legjobb rövid főzés után fogyasztani, mivel ez tompítja intenzitásukat és segíti a tápanyagok felszívódását. Párolás, fokhagymával való dinsztelés vagy levesekbe való keverés kiemeli azok mélységét anélkül, hogy megzavarná integritásukat. Különleges ízt vihetsz az étkezésbe, ha enyhébb zöldségekkel együtt facsarod, így egy pikáns frissítőt alkotva, gazdag klorofillban és mikro-tápanyagokban.
IMPORTANT INFORMATION ABOUT THE ORDER
Delivery: every Thursday of the week, free of charge for pick-up points! Orders received on Thursday of the week can be delivered until 10 pm on Monday!
Placing Orders: every week from Wednesday afternoon 5.00 pm to Monday evening 10.00 pm.
Orders placed on Wednesday will be delivered on Thursday of the following week, not the next day!
We cannot take orders all day on Tuesday and until 5pm on Wednesday, as we are busy picking veggies and packing your boxes only then do we see what we will have in stock for the following week. Many thanks for understanding!
Details